Вареники з картоплею та салом

Домашні вареники можна приготувати з різними начинками. Я пропоную зробити вареники з картоплею та салом, які виходять дуже смачними та ситними.

Домашні вареники можна приготувати з різними начинками. Перевагу, на мій погляд, хазяйки віддають картоплі. Я пропоную зробити вареники з картоплею та салом, які виходять дуже смачними та ситними. Картоплю будемо використовувати у сирому вигляді, а сало буде потрібно свіже. Кулінарні хитрощі цього рецепту допоможуть вам впоратися із завданням ліплення вареників з картоплею та салом на відмінно.

Інгредієнти

  • Борошно пшеничне: 2,5 ст.
  • Вода: 200 мл
  • Яйце куряче: 1 шт.
  • Картопля: 4 шт.
  • Сало: 150 г (свіже)
  • Сіль: 0,5 ч. ложки (+ для начинки за смаком)
  • Чорний перець – мелений: за смаком

Приготування

Підготуємо вказані інгредієнти для вареників. Очищаємо картоплю. Сало має бути підмороженим, так його простіше подрібнюватиме.

У миску просіюємо борошно. Всипаємо до неї сіль. Розбиваємо в муку яйце і вливаємо охолоджену кип'ячену воду.

Замішуємо для вареників тісто, яке на виході має бути еластичним. Тісто кладемо в мішечок і на 15 хвилин прибираємо в холодильник.

Картоплю нарізаємо шматками і пропускаємо через м'ясорубку. Рекомендую відразу покласти в миску шматок марлі, складений у 4 шари. За допомогою марлі віджимаємо добре подрібнену картоплю.

Підморожене сало нарізаємо шматочками і прокручуємо через м'ясорубку.

Прокручену картоплю із салом на смак солимо, перчимо. Ретельно перемішуємо. Начинка для вареників готова.

Тісто ділимо на 3-4 шматки. Кожен шматок тіста розгортаємо в тонкий пласт (2 мм). За допомогою кільця сервіровки вирізаємо круглі заготовки для вареників.

На заготовки поміщаємо по повній чайній ложці начинки з картоплі та сала. Скріплюємо щільно краї, формуючи вареник. Ліпимо так інші вареники.

Частину вареників можна одразу відварити. Закидаємо в киплячу присолену воду з додаванням лаврового листа. Варимо після закипання 8-10 хвилин, зменшивши нагрівання плити. Вареники, що залишилися, можна заморозити «про запас».

Відразу готові вареники подаємо на стіл із улюбленим соусом. Смачного!