Хлібобулочні вироби ми включаємо у свій раціон щодня. Найчастіше хліб, батони, булочки ми купуємо в магазині, адже можна спекти їх самостійно в домашніх умовах із звичайних продуктів. Ось покроковий рецепт домашнього батона в духовці з дріжджового тіста, який не є складним. Батон виходить смачним та м'яким. З ним можна робити бутерброди, подавати із супами, іншими стравами чи салатами. Готуйте із задоволенням!
Інгредієнти
- Борошно пшеничне: 350 г
- Вода тепла: 220 г
- Дріжджі швидкодіючі сухі: 5 г
- Цукор: 2 ч. ложки
- Сіль: 1 ч. ложка
- Олія рослинна: 30 мл
Приготування
Підготуємо для рецепту вказані продукти, відміряємо їх у потрібній кількості. Кип'ячену воду доводимо до температури 38-39 градусів.
У глибоку робочу миску пропускаємо через дрібне сито борошно. Всипаємо до борошна цукровий пісок та сіль, додаємо швидкодіючі сухі дріжджі. Сипучі компоненти між собою добре перемішуємо ложкою, утворюючи в центрі борошна лійку.
У борошняну суміш вливаємо порцію олії та теплу воду.
Інгредієнти спочатку перемішуємо ложкою в мисці, збираючи в борошняну грудку. Потім процес замісу переносимо на робочу поверхню столу, присипану мукою. Місимо дріжджове тісто для батона 6-8 хвилин. Тісто має бути м'яким, не прилипати до долоні.
Тісто дріжджове перекладаємо в миску, затягуємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце, в якому немає протягів. Буквально за годину тісто помітно збільшиться у своєму обсязі.
Тісто, що піднялося, обминаємо. Стіл присипаємо мукою|борошном| і розкочуємо в овальний пласт.
Пласт згортаємо у формі рулету.
Рулет, що вийшов, згортаємо равликом.
Равлик знову розкочуємо на столі в овальний шар. Пласт згортаємо рулетом, формуючи батон.
Заготовку батона зверху посипаємо трохи борошном. Гострим ножем робимо на поверхні неглибокі надрізи. Батон накриваємо рушником і залишаємо так у теплі на 30 хвилин для вистоювання тіста.
Деко з батоном відправляємо в розігріту до 190 градусів духовку. Випікаємо батон у духовці 35 хвилин.
М'який, ніжний домашній батон у духовці з дріжджового тіста остуджуємо та із задоволенням пригощаємося. Усім приємного перекушування!