Домашні пироги – смачна випічка, яка відмінно урізноманітнить ваш щоденний раціон. Приготувати смачні пироги можна з найрізноманітнішими начинками. У моїй родині люблять пиріг із дріжджового тіста з капустою та грибами, який завжди виходить соковитим, апетитним та ситним. Ось кулінарні подробиці випічки дріжджового пирога з капустяною начинкою.
Інгредієнти для тесту
- Борошно пшеничне: 300 г
- Сіль: 1 ч. л. без верху
- Цукор: 2 ч. ложки
- Дріжджі швидкодіючі сухі: 1 ч. ложка
- Олія рослинна: 30 мл
- Вода тепла: 150 мл
Інгредієнти для начинки
- Капуста білокачанна: 300 г
- Печериці свіжі: 150 г
- Цибуля ріпчаста: 1 шт.
- Олія рослинна: 3 ст. ложки
- Сіль за смаком
- Чорний перець – мелений: за смаком
Інгредієнти для змащування пирога
- Яйце куряче: 1 шт.
- Молоко: 1 ст. ложка
Приготування
Щоб приготувати пиріг із дріжджового тіста з капустою та грибами, підготуємо потрібні продукти. Очищаємо цибулю. Добре промиваємо свіжі печериці. З капусти знімаємо поверхневі листи, зрізаємо качан. Кип'ячену воду довести до температури 38 градусів.
У широку робочу миску просіюємо борошно пшеничне. Всипаємо до неї сіль, цукровий пісок та сухі швидкодіючі дріжджі. Між собою сипучі компоненти перемішуємо, у центрі утворюючи вирву.
У центр борошняної суміші вливаємо теплу воду і заявлену в інгредієнтах порцію олії.
Спочатку замішуємо дріжджове тісто в мисці, а потім на столі. Тісто має вийти м'яким, що не липне до рук. Тісто перекладаємо в миску, накриваємо рушником тканини і на годину ставимо в тепле місце без протягів.
Цибулю нарізаємо дрібними шматочками. Відправляємо нарізку з цибулі в розігріту олію на сковороду, пасеруємо 3 хвилини. Гриби подрібнюємо разом із ніжками скибочками, викладаємо до цибулі. Перемішуємо, обсмажуємо інгредієнти 5 хвилин.
Білокочанну капусту шаткуємо смужками, додаємо до печериць. Склад начинки на смак солимо і перчимо. Перемішуємо, зменшуємо нагрівання плити.
Сковороду накриваємо кришкою. Гасимо капусту з грибами 20 хвилин. Начинку остудити.
Тісто, що піднялося, обминаємо, ділимо на 2 шматки, один з яких повинен бути більше за вагою. Більшу частину тіста розгортаємо в пласт і відразу укладаємо його на деко. По поверхні розподіляємо капустяну начинку, що остигнула.
Розкочуємо частину тіста, що залишилася. Накриваємо їм начинку, щільно скріплюємо краї. Яйце збиваємо з молоком. Сумішю, що вийшла, змащуємо поверхню пирога.
Ставимо деко із заготівлею пирога в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікаємо пиріг з капустою та грибами 35 хвилин.
Смачний та ситний пиріг з начинкою з капусти та грибів готовий. Всім смачного!