Дріжджове тісто для пиріжків

Пиріжки – улюблена багатьма домашня випічка. Для таких виробів потрібно замісити тісто (за винятком тих випадків, коли використовується готовий напівфабрикат, наприклад, листкове тісто в пластах).

Пиріжки – улюблена багатьма домашня випічка. Для таких виробів потрібно замісити тісто (за винятком тих випадків, коли використовується готовий напівфабрикат, наприклад, листкове тісто в пластах).

Багато хто замішує дріжджове тісто для пиріжків. Приготувати таке тісто вдома — кулінарне завдання, подужає яке навіть господиня, що дебютує на кухні, але за умови, що у неї під рукою буде перевірений рецепт.

Для дріжджового тіста годяться будь-які дріжджі: і сухі, і свіжі. Наш гастрономічний спосіб замісу тіста – з використанням пресованих свіжих дріжджів. Тістечка на такому тесті виходять повітряними, пишними як пух. А начинку ви можете підібрати на власний смак.

Інгредієнти

  • Борошно пшеничне: 3 склянки
  • Дріжджі пресовані: 10 г (свіжі)
  • Цукор: 1 ст. ложка
  • Сіль: 1 ч. ложка
  • Олія рослинна: 3 ст. ложки (2 в тісто + 1 для мастила миски)
  • Вода тепла: 1 склянка

Приготування

Щоб замісити тісто для домашніх пиріжків на свіжих дріжджах, готуємо перелік інгредієнтів. Борошно обов'язково просійте. Такий процес підготовки борошна наситить майбутнє тісто киснем, зробить його повітряним, а заразом ви позбавитеся можливого дрібного сміття.

Свіжі дріжджі розминаємо та перекладаємо в миску.

До свіжих дріжджів додаємо вказану порцію цукрового піску та солі. Також вводимо столову ложку просіяного борошна. Для майбутнього дріжджового тіста зробимо опару. Заллємо інгредієнти теплою водою (приблизна температура 36-37 градусів). Добре перемішуємо інгредієнти. Суміш має вийти однорідною.

Опару на 15-20 хвилин прибираємо у тепле місце, накривши миску рушником або харчовою плівкою. Дріжджі «прокинулися», у нас вийшла повітряна дріжджова суміш.

Просіяне борошно пересипаємо в миску.

У центрі борошна ложкою робимо вирву, в яку вливаємо олію.

Потім невеликими порціями вливаємо дріжджову опару, починаємо заміс тесту спочатку в мисці.

Коли інгредієнти зберуться в грудку, процес замісу продовжимо на столі. Миску змащуємо рослинною олією і поміщаємо в неї грудку тіста.

Миску з дріжджовим тестом прибираємо на годину у тепле місце. Ось як піднялося наше тісто для пиріжків на свіжих дріжджах. Перед ліпленням пиріжків тісто обміняємо.

Приємного вам кулінарного клопоту за приготуванням домашніх пиріжків!