Рахат-лукум з горіхами в домашніх умовах

У цьому рецепті ми відповімо на запитання – як приготувати рахат-лукум у домашніх умовах. Домашній рахат-лукум, який абсолютно нічим не відрізняється від ласощів пропонованого вам у спеціалізованому кондитерському магазині, приготувати може бути і не зовсім легко, але, витративши деякий час, цілком можливо.

У цьому рецепті ми відповімо на запитання – як приготувати рахат-лукум у домашніх умовах. Домашній рахат-лукум, який абсолютно нічим не відрізняється від ласощів пропонованого вам у спеціалізованому кондитерському магазині, приготувати може бути і не зовсім легко, але, витративши деякий час, цілком можливо. Складність процесу лише в тому, що слід дотримуватися інструкції і без перерви енергійно працювати ложкою, тобто заважати і уварювати.

Інгредієнти

  • Цукор: 500 г
  • Вода: 500 мл
  • Крохмаль кукурудзяний: 90 г
  • Сік гранатовий: 100 мл
  • Горіх грецький (ядра): 120 г
  • Родзинки: 20 г
  • Кислота лимонна: 2 г
  • Стружка кокосова: 1 ч. ложка
  • Цукор (пудра): 1 ч. ложка
  • Крохмаль кукурудзяний: 1 ч. ложка (для обвалювання)

Приготування

Відміряємо точно всі інгредієнти і викладемо для зручності їх на робочій поверхні. Родзинки сполоснемо, можливо потрібно його трохи перебрати. Відразу ж дуже зручно буде підготувати форму: застелимо її по всьому внутрішньому периметру харчовою плівкою, змастивши тоненько олією.

У зручний, товстодонний сотейник висиплемо весь цукор, до нього заллємо лише 200 мл води і додамо лимонку.

Сотейник поставимо на інтенсивне полум’я плити і активно помішуючи дерев’яною ложкою/лопаткою солодкий вміст, дочекаємося, коли цукор повністю розчиниться, а сироп закипить.

Зменшимо вогонь до середнього рівня і невпинно помішуватимемо сироп, який з часом (10-15 хвилин) поступово змінить забарвлення на темно-коричневе. Треба перевірити на готовність: у блюдце налити тонким шаром холодну воду і крапнути краплю коричневого сиропу. Якщо крапля не розтечеться, то рівень готовності задовільний — знімемо сотейник з вогню і відставимо його в бік на якийсь час.

Тепер скористаємося чистою каструлькою і висиплемо в неї весь крохмаль, до нього заллємо гранатовий сік. Активно перемішаємо ложкою/віночком до зникнення комковатості.

Додамо 300 мл води і знову активно перемішаємо до однорідності суміші.

Поставимо на невеликий вогонь (трохи більше від мінімального). Постійно заважатимемо рідку суміш ложкою, яка на очах, тобто дуже швидко, загусне.

У загуслу суміш заллємо гарячий цукровий сироп.

Постійно заважатимемо вміст каструльки. Наше завдання тепер уварювати цю густу суміш ще більшою мірою густоти.

Паралельно можна швиденько порубати ядра волоських горіхів.

Будьте готові до того, що уварювати солодку масу доведеться не менше сорока хвилин, при цьому заважати треба дуже енергійно та майже постійно. У результаті вона має стати дуже в’язкою, напівпрозорою.

Коли це сталося, додамо посічені горіхи та родзинки. Із зусиллям все перемішаємо, щоб горіхи та родзинки рівномірно розподілилися по всій масі.

Викладемо дуже в’язку масу ложкою у форму. Можна зволожити трохи руки та пальцями злегка утрамбувати.

Заповнену форму потрібно поставити в затемнене місце при кімнатній температурі (мінімум, а краще більше) 4 години.

Після чого, з легкістю викладемо пружинистий пласт готового рахат-лукума на горизонтальну поверхню, заздалегідь злегка припиле її крохмалем. Ножем поріжемо на кубики бажаного розміру і обваляємо кожен у суміші крохмалю, цукрової пудри та кокосової стружки. Подамо ласощі до столу.