Свиняча котлета на кісточці на сковороді

Соковита свиняча котлета на кісточці, витримана в маринаді з пива, часнику з додаванням солодкої паприки, меленого чорного перцю та хмелі-сунелі.

Свиняча котлета на кісточці має ніжну частину м'яса, яку при запіканні чи обсмажуванні можна легко пересушити. Щоб м'ясо зробити соковитим, його попередньо маринують або обсмажують у подвійному паніруванні. Паніровка відмінно підійде для не дуже товстої котлети, а ось великі шматочки м'яса краще маринувати. Маринади можуть бути на основі майонезу, кефіру, оцту, соєвого соусу, вина чи пива. При витримці в пиві волокна м'яса стають ніжними і за подальшої обробки м'ясо виходить дуже соковитим і ароматним. Готуємо соковиту свинячу котлету на кісточці, яку витримуємо в маринаді з пива, подрібненого часнику з додаванням солодкої паприки, меленого чорного перцю і хмелі-сунелі. Потім шматочки натираємо паприкою із часниковим порошком і обсмажуємо на сковороді в олії.

Інгредієнти

  • Свиняча котлета на кісточці: 2 шт
  • Часник: 5 зубчиків
  • Пиво світле: 0,5 літра
  • Олія рослинна: 5 столових ложок
  • Паприка солодка (мелена): 3 чайні ложки
  • Порошок часниковий: 0,5 чайної ложки
  • Хмелі-сунелі: 1/3 чайної ложки
  • Чорний перець – мелений: 1/3 чайної ложки
  • Сіль за смаком

Приготування

Для приготування використовуємо великі свинячі котлети на кісточці з прошарком сала. Шматки добре промиваємо під проточною водою, шкіру зіскоблюємо ножем.

Часник очищаємо і дрібно нарізаємо. Щоб швидко нарізати часник, неочищені зубчики викладаємо по одному на дошку і давимо ножем (широким боком). Лушпиння легко видаляємо, а роздавлені зубчики відразу дрібно нарізаємо.

У велику миску чи каструлю вливаємо пиво. Його можна брати світле чи темне.

Додаємо в пиво сіль (2 ч. л. з гіркою). Воно починає сильно пінитися. Викладаємо подрібнений часник, висипаємо солодку паприку (1 ч. л.), хмелі-сунелі та мелений чорний перець. Добре перемішуємо до розчинення солі.

Підготовлені свинячі котлети поринаємо в пивну суміш, щоб вона повністю покрила шматки. Якщо суміш не повністю покриває свинину, то шматки через певний час просто перевертаємо на інший бік. Маринуємо свинину в пиві 2-2,5 години, перевертаємо на інший бік через кожні 30 хвилин.

Мариновані котлети на кістки через 2,5 години виймаємо з маринаду, видаляємо з поверхні подрібнений часник (при смаженні підгорятимуть) і просочуємо серветками з паперу.

У мисці змішуємо часниковий порошок із солодкою паприкою (2 ч. л.). Посипаємо підготовленою сумішшю свинину на кістки з усіх боків та натираємо. Шматочки готові до смаження.

У сковороді розігріваємо олію та відправляємо котлети у спеціях. Накриваємо сковороду та смажимо на середній температурі по 15-17 хвилин з кожного боку. Якщо для приготування беремо шматочки середнього розміру, загальний час смаження складе близько 25 хвилин. М'ясо стає гарного кольору, добре засмажується і залишається дуже соковитим усередині.

Соковиті свинячі котлети на кістки виймаємо зі сковороди, одразу перекладаємо на тарілки та подаємо з улюбленим овочевим гарніром, зеленню та свіжим хлібом. До такої страви відмінно підійдуть консервовані овочі та салат зі свіжих овочів.