Картопля з лісовими грибами у сметанному соусі

Гриби та картопля — мабуть, найгармічніше поєднання. Приготуємо сьогодні картоплю з підберезниками – запечемо їх у сметанному соусі. Буде смачно!

Гриби та картопля — мабуть, найгармічніше поєднання. У сезон збору грибів найчастіше їх готують саме з картоплею. Воно і зрозуміло – приготувати легко, а який смак і аромат! І ще сметанка обов'язково – як же без неї? Приготуємо сьогодні картоплю з підберезниками – запечемо їх у сметанному соусі. Буде смачно, перевірено.

Інгредієнти

  • Підберезники: 0,5 кг (або інші гриби)
  • Картопля: 0,8 кг
  • Яйце куряче: 1 шт.
  • Сметана: 200 г
  • Цибуля ріпчаста: 1 шт.
  • Олія рослинна: 3 ст. ложки
  • Сіль за смаком
  • Чорний перець – мелений: за смаком

Приготування

Готуємо усі необхідні інгредієнти зі списку.

Звісно, замість підберезників можна взяти будь-які інші лісові гриби — білі, подосиновики, опеньки. Можна навіть із покупними печерицями приготувати, і теж буде смачно. Але у мене сьогодні саме підберезники і тому готуємо картоплю з ними. Гриби потрібно перебрати, очистити від сміття та помити. Цибулю очистити і дрібно нарізати.

Підсмажити цибулю на олії до прозорості.

Підготовлені гриби нарізати довільними шматочками.

Додати гриби в сковороду з цибулею і смажити їх 20-25 хвилин. Чи не забути посолити.

Поки гриби смажаться, займемося картоплею. Його необхідно вимити та почистити. Якщо картопля молода, можна просто ретельно вимити, використовуючи щітку. Наріжемо бульби шматками середньої величини.

У вогнетривку форму, на дно, рівномірно викладемо підсмажені гриби. Можна трохи посипати їх спеціями, наприклад, перцем. Втім, захоплюватися цим не варто — грибні страви гарні власними силами, покращувати їх смак спеціями не потрібно. Хіба що трохи.

На гриби укладається шар картоплі. Трохи присиплемо її сіллю.

Зверху все заливається сумішшю зі сметани та яйця.

Форма поміщається в духовку, і страву запікають там до готовності при температурі 180 градусів. Готовність перевіряється протиканням картоплі сухою дерев'яною лучинкою. Якщо картопля м'яка, то страва готова. Щоб картопля не пригоріла, на початку запікання слід накрити її фольгою. Через 20 хвилин фольгу зняти і допікати картоплю до золотистої скориночки.

Подавати одразу ж, поки гаряче. Жодних соусів чи інших добавок не потрібно, хіба що шматочок свіжого м'якого хліба. Дуже смачна і ситна страва вийшла. А який грибний дух! Спробуйте приготувати таку картоплю, не пошкодуєте. Смачного!