У російській кухні існує не тільки суп із назвою солянка, а й друга страва. Його готують із птахом, грибами, свининою та яловичиною, а основним інгредієнтом є квашена капуста. М'ясо беруть на кістки чи філе. Солянку подають у гарячому вигляді з гарніром як другу страву або у холодному вигляді як закуску. Вона гарна у різних подачах. Сама по собі страва дуже проста у приготуванні та у виконанні нагадує звичайну тушковану капусту. Але родзинкою солянки є квашена капуста і розсіл з неї. М'ясо або гриби попередньо обсмажують з цибулею і морквою, потім додають капусту, томатний соус, спеції і довго томлять страву на повільному вогні. У результаті виходить ароматна і смачна страва.
Готуємо солянку з квашеною капустою, курячими стегнами, цибулею, морквою і кетчупом. Для смаку при тушкуванні додаємо в блюдо розсіл з капусти, лавровий лист, кріп та солодку паприку для надання гарного кольору. Солянку можна приготувати не тільки на сковороді, а й у великому глиняному горщику в духовці.
Інгредієнти
- Стегна куряче (велике): 2 штуки
- Капуста квашена: 0,5 літра
- Цибуля ріпчаста: 1 штука
- Морква: 1 штука
- Кетчуп томатний: 2 столові ложки
- Олія рослинна: 4 столові ложки
- Лист лавровий: 2 штуки
- Паприка солодка (мелена): 0,5 чайної ложки
- Цукор: 1 щіпка
- Чорний перець – мелений: за смаком
- Сіль за смаком
Приготування
Для приготування солянки можна брати будь-яке куряче філе чи шматочки на кістки. Курячі стегна великого розміру промиваємо, зрізаємо навколо великих кісточок філе зі шкірою та нарізаємо на не дуже дрібні шматочки. Відправляємо курячі шматочки в сковороду в олію, ставимо на сильний вогонь і готуємо помішуючи близько 8 хвилин.
Шматочки повинні зменшитися в обсязі та злегка зарум'янитися.
У обсмажене філе курячих стегон відправляємо дрібно нарізану цибулю. Сковороду не накриваємо і готуємо на сильному вогні, помішуючи кілька хвилин. Цибуля має стати м'якою.
Морквину крупно натираємо, викладаємо в сковороду з куркою та цибулею, перемішуємо. Прикриваємо кришкою, трохи зменшуємо вогонь і смажимо, помішуючи, поки морквина стане м'якою.
Якщо квашена капуста не надто кисла, її відразу викладаємо в обсмажені овочі з куркою. Якщо вона дуже кисла, промиваємо 2 рази водою і злегка віджимаємо.
Додаємо в сковороду кетчуп, солодку паприку та мелений чорний перець. На цьому етапі можна додати будь-які спеції до смаку. До солянки відмінно підійдуть мелене насіння коріандру і кмин.
Перемішуємо все, викладаємо лавровий лист, дрібно нарізаний кріп, додаємо цукор. Вливаємо розсіл із капусти (7-8 ст. л.), ще раз перемішуємо та ставимо на сильний вогонь. Як тільки вміст сковороди почне кипіти, зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою і томимо солянку близько 1 години.
За 1 годину рідина повинна повністю випаруватись, а квашена капуста стати м'якою. У процесі гасіння страву періодично перемішуємо. Якщо рідина сильно випаровується, то вливаємо ще трохи розсолу.
Найсмачнішу солянку з куркою викладаємо на велику тарілку і подаємо як закуску або викладаємо на порційні тарілки з гарніром і подаємо з хрустким хлібом як основну страву. На гарнір до солянки відмінно підходить відварена картопля або картопляне пюре.