Тісто на сметані без дріжджів

Пропоную вам покроковий рецепт універсального тіста на сметані без дріжджів, що підійде для приготування пиріжків, пирогів та м'якого печива.

Якщо ви шукаєте рецепт універсального тіста без дріжджів для пиріжків, пирогів або м'якого печива, то рекомендую скористатися цим способом замішування. Для приготування тіста нам знадобиться сметана. Тісто виходить м'яким, з ним приємно та легко працювати. До того ж, замішується воно без зайвого кулінарного клопоту. Щоб тісто на сметані без дріжджів вийшло вдалим, потрібно за півтори години до замішування дістати з холодильника молочний продукт та яйця. Ці інгредієнти повинні бути кімнатної температури.

Інгредієнти

  • Борошно пшеничне: 450 г
  • Сметана (20%): 200 г
  • Олія вершкове: 100 г
  • Яйце куряче: 2 шт.
  • Цукор: 1 ч. ложка
  • Сіль: 1 ч. ложка
  • Сода харчова: 0,5 ч. ложки

Приготування

Підготуємо для замішування тіста потрібні продукти. Борошно може знадобитися більше або менше, ніж зазначено у списку інгредієнтів. Кількість цього продукту визначатиметься вологістю, рівнем клейковини та ступенем помелу (у кожного виробника якість борошна різна).

Підготовку до замісу тіста почнемо з олії. Продукт слід розтопити зручним для вас способом (я роблю це у мікрохвильовій печі). Розтоплене масло|мастило| поставити остуджуватися.

У невелику миску розбиваємо курячі яйця. Додаємо цукор та сіль. Трохи збиваємо до отримання однорідної суміші.

У яєчний склад викладаємо сметану і добре перемішуємо.

Потім переливаємо в миску розтоплене вершкове масло|мастило|, знову добре перемішуємо.

Приблизно 2/3 частини борошна просіюємо у глибоку миску. Підсипаємо соду і перемішуємо сипучі інгредієнти, утворюючи в центрі вирву.

Яєчно-сметанную суміш виливаємо в центр борошняної вирви. Починаємо замішувати тісто, по необхідності підсипаючи борошна. Поступово утворюється борошняна грудка.

Коли тісто замішувати в мисці стане незручно, процес переносимо на стіл.

Тісто вийшло ніжним. Щоб клейковина в ньому досить розійшлася, тесту потрібно дати "відпочити" хоча б півгодини. За цей час підготуйте бажану начинку. Смачною та гарною вам випічки!