Якщо ви шукаєте рецепт універсального тіста без дріжджів для пиріжків, пирогів або м'якого печива, то рекомендую скористатися цим способом замішування. Для приготування тіста нам знадобиться сметана. Тісто виходить м'яким, з ним приємно та легко працювати. До того ж, замішується воно без зайвого кулінарного клопоту. Щоб тісто на сметані без дріжджів вийшло вдалим, потрібно за півтори години до замішування дістати з холодильника молочний продукт та яйця. Ці інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
Інгредієнти
- Борошно пшеничне: 450 г
- Сметана (20%): 200 г
- Олія вершкове: 100 г
- Яйце куряче: 2 шт.
- Цукор: 1 ч. ложка
- Сіль: 1 ч. ложка
- Сода харчова: 0,5 ч. ложки
Приготування
Підготуємо для замішування тіста потрібні продукти. Борошно може знадобитися більше або менше, ніж зазначено у списку інгредієнтів. Кількість цього продукту визначатиметься вологістю, рівнем клейковини та ступенем помелу (у кожного виробника якість борошна різна).
Підготовку до замісу тіста почнемо з олії. Продукт слід розтопити зручним для вас способом (я роблю це у мікрохвильовій печі). Розтоплене масло|мастило| поставити остуджуватися.
У невелику миску розбиваємо курячі яйця. Додаємо цукор та сіль. Трохи збиваємо до отримання однорідної суміші.
У яєчний склад викладаємо сметану і добре перемішуємо.
Потім переливаємо в миску розтоплене вершкове масло|мастило|, знову добре перемішуємо.
Приблизно 2/3 частини борошна просіюємо у глибоку миску. Підсипаємо соду і перемішуємо сипучі інгредієнти, утворюючи в центрі вирву.
Яєчно-сметанную суміш виливаємо в центр борошняної вирви. Починаємо замішувати тісто, по необхідності підсипаючи борошна. Поступово утворюється борошняна грудка.
Коли тісто замішувати в мисці стане незручно, процес переносимо на стіл.
Тісто вийшло ніжним. Щоб клейковина в ньому досить розійшлася, тесту потрібно дати "відпочити" хоча б півгодини. За цей час підготуйте бажану начинку. Смачною та гарною вам випічки!