Якщо ви любите домашню випічку – пироги, булочки, ватрушки, пиріжки з різноманітними начинками, то замісіть універсальне тісто на живих дріжджах, яке завжди виходить вдалим. Запорука ідеального тесту – це «правильні» живі дріжджі. При виборі товару зверніть увагу на термін виготовлення. Дріжджі мають бути свіжими, правильно зберігатися у магазині. З хорошими дріжджами випічка з тіста виходить пишною, апетитною та смачною. Дотримуйтесь кулінарної технології, щоб тісто піднялося. Особливих кухарських навичок не потрібно, приступайте до замісу тіста.
Інгредієнти
- Борошно пшеничне: 400 г
- Вода: 250 мл
- Дріжджі свіжі: 25 г
- Цукор: 1 ст. ложка
- Сіль: 2 щіпки
- Олія рослинна: 1 ст. ложка
Приготування
Для замішування тіста на живих дріжджах відміряємо представлені інгредієнти.
У глибоку миску вливаємо кип'ячену воду (її температура має бути приблизно 37-39 градусів), підсипаємо в неї цукровий пісок. Кришити шматочками свіжі дріжджі.
Інгредієнти у мисці між собою ретельно перемішуємо. І дріжджі, і цукор мають повністю розчинитись у воді.
У дріжджову суміш, що вийшла, просіваємо пшеничне борошно. Але не всю відразу, а лише її частину.
Вміст доповнюємо сіллю та порцією рослинної олії.
Починаємо борошно вмішувати в дріжджову суміш, в процесі підсипаємо частину борошна, що залишилася. Коли утворюється грудка тіста, продовжуємо заміс вже на столі. Тісто виходить м'яким, що трохи липне до долонь. Місіть не менше 7 хвилин тісто.
Примішане тісто перекласти в миску і накрити тканинним рушником. Поставити миску в тепле місце на 45-60 хвилин.
Цього часу цілком достатньо, щоб тісто збільшилося в обсязі.
Готове тісто на живих дріжджах використовуємо за призначенням. Вдалої вам випічки!