Здобне дріжджове тісто на сметані

Я часто використовую для приготування випічки покроковий рецепт здобного дріжджового тіста на сметані, який підходить і для випікання пиріжків, і булочок, і хліба, і піци, і рулетів.

Основою багатьох борошняних виробів, приготовлених в домашніх умовах, є дріжджове тісто, в яке додано певну кількість жиру, цукру та інших інгредієнтів. Я часто використовую для приготування випічки покроковий рецепт здобного дріжджового тіста на сметані, який підходить і для випікання пиріжків, і булочок, і хліба, і піци, і рулетів.

Здобне тісто, приготовлене зі сметаною та дріжджами, виходить одночасно і смачним, і живильним.

Пропонований спосіб замісу здобного дріжджового тіста на сметані містить у своєму складі продукти, які ідеально поєднуються між собою. Завдяки цьому вироби з такого тіста не втрачають свіжості протягом кількох днів.

Щоб здобне дріжджове тісто на сметані справді вийшло чудовим, інгредієнти, що використовуються для нього, повинні мати приблизно однакову температуру.

Інгредієнти

  • Сметана: 200 мл
  • Вода кип'ячена: 100 мл
  • Борошно: 500 г
  • Яйце куряче: 1 шт.
  • Цукор: 1 ст. ложка
  • Сіль: 1 ч. ложка
  • Сухі дріжджі: 10 г

Приготування

Для замісу тесту відмірюємо необхідну кількість продуктів. Борошно обов'язково просіюємо. Звертаємо увагу на дату виготовлення сухих дріжджів.

Беремо широку робочу миску. У неї засипаємо цукор та дріжджі.

Вміст миски заливаємо теплою кип'яченою водою, перемішуємо. Даємо складу з цукру та дріжджів на воді постояти в теплі 10 хвилин.

У дріжджову суміш кидаємо сіль, вбиваємо одне куряче яйце стандартного розміру.

Слідом до продуктів додаємо сметану. Кисломолочний продукт обов'язково має бути теплим, можна трохи сметану підігріти в мікрохвильовій пічці.

Скориставшись ручним віночком, інгредієнти перемішуємо до отримання однорідної рідини.

У суміш, що вийшла, невеликими частинами всипаємо просіяне борошно. Починаємо заміс тесту.

Тісто виходить м'яким, у міру пластичним. Збираємо тісто в грудку, яку перекладаємо в миску і ставимо в місце без протягів на годину або більше.

Тісто, що піднявся, кілька разів обминаємо, потім можна приступати до випічки. Приємного вам клопоту на кухні.