Дріжджове тісто на кефірі для пиріжків, рогаликів та булочок

Пропонований покроковий рецепт дріжджового тіста на кефірі можна назвати без перебільшення універсальним. Таке тісто підходить для випікання пиріжків, рогаликів та булочок. Дріжджове тісто на кефірі просто замісити, воно швидко піднімається, з ним легко і зручно працювати, адже заготовка не прилипає до робочої поверхні та рук, в міру податливе та пластичне.

Пропонований покроковий рецепт дріжджового тіста на кефірі можна назвати без перебільшення універсальним. Таке тісто підходить для випікання пиріжків, рогаликів та булочок. Дріжджове тісто на кефірі просто замісити, воно швидко піднімається, з ним легко і зручно працювати, адже заготовка не прилипає до робочої поверхні та рук, в міру податливе та пластичне.

Тісто на кефірі і сухих дріжджах виходить трохи солодким, тому воно відмінно гармонує з різноманітними начинками. Це дріжджове тісто на кефірі можна вважати економним, адже для замішування не потрібні яйця.

Інгредієнти

  • Кефір: 1 ст. (будь-якої жирності)
  • Цукор: 1 ст. ложка (білий)
  • Олія соняшникова: 100 мл (рафінована)
  • Сухі дріжджі: 10 г
  • Сіль: 1 ч. ложка
  • Борошно пшеничне: 3 ст.

Приготування

Для рецепту замісу дріжджового тіста на кефірі відміряємо потрібну порцію інгредієнтів.

Підбираємо для замісу містку миску. Кефір на плиті нагріваємо до 36-37 градусів. Засипаємо в кефір, цукор, сіль та сухі дріжджі. Добре інгредієнти перемішуємо, щоб дріжджі могли успішно розійтися та активуватися.

Сюди ж посипаємо 2 столові ложки борошна, яке обов'язково має бути просіяним. Знову добре перемішуємо компоненти віночком, ставимо миску тепло на 10 хвилин.

Дріжджі прокинулися і утворили над поверхнею пінну шапку.

У дріжджовий склад на основі кефіру вливаємо олію (воно має бути кімнатної температури).

Починаємо поступово додавати залишок борошна, розмішуючи інгредієнти відразу віночком або звичайним столовою ложкою.

Продовжуємо після додавання всієї норми борошна заміс тіста руками. Тісто виходить не забитим, злегка м'яким, що трохи прилипає до рук.

Залишаємо миску з тестом у теплому місці, в якому немає протягів. Миску накриваємо рушником. Вже за 30 хвилин можна буде побачити підйом тесту. Перед випіканням тісто обминаємо.

Відмінне тісто на кефірі та дріжджах готове. Приємною вам роботи у випіканні виробів!