Кефір – універсальний продукт харчування, який є гарним і корисним і як напій, і як інгредієнт для приготування смачної домашньої випічки. Пропоную на основі кефіру зробити домашній кекс. Його можна запропонувати як десерт до філіжанки чаю або кавового напою. Ароматний ніжний кекс у духовці на кефірі виходить з приємною структурою, з лимонною ноткою.
Інгредієнти
- Яйце куряче: 1 шт.
- Цукор: 170 г
- Сіль: 1 щіпка
- Олія рослинна: 60 мл
- Олія вершкове: 40 г
- Кефір: 250 мл
- Ванілін: за смаком
- Цедра лимонна: 1 ч. ложка
- Борошно пшеничне: 250 г
- Розпушувач тіста: 8 г
Приготування
За списком візьмемо продукти, відміряємо їх у потрібній кількості. Зверніть увагу, що кефір повинен бути кімнатної температури, а вершкове масло потрібно попередньо розтопити і охолодити.
У робочу ємність для замішування тіста всипаємо цукровий пісок і додаємо до нього щіпку солі. Потім вбиваємо куряче яйце. Інгредієнти добре збиваємо протягом 2 хвилин.
У солодку суміш, що вийшла, вливаємо рослинне масло без запаху і попередньо розтоплене і охолоджене вершкове масло. Знову інгредієнти збиваємо хвилинку.
У склад, що утворився, вливаємо кефір, всипаємо ванілін за смаком і додаємо лимонну цедру. Ще раз інгредієнти перемішуємо.
Тепер в миску просіюємо борошно пшеничне разом з розпушувачем для тіста.
Добре перемішуємо інгредієнти так, щоб у результаті вийшло однорідне, без грудочок густе тісто.
Форму, призначену для випікання кондитерських виробів, змащуємо шматочком вершкового масла. Переправляємо примішане тісто для кексу у форму.
Форму із заготівлею кексу завантажуємо в прогріту до 190 градусів духовку на 40-45 хвилин. Готовність можна перевірити дерев'яною лучиною.
Чекаємо, поки ароматний кекс повністю охолоне, ділимо його порційними шматочками та подаємо на стіл із улюбленими напоями. Приємного чаювання!