Основою багатьох борошняних виробів, приготовлених в домашніх умовах, є дріжджове тісто, в яке додано певну кількість жиру, цукру та інших інгредієнтів. Я часто використовую для приготування випічки покроковий рецепт здобного дріжджового тіста на сметані, який підходить і для випікання пиріжків, і булочок, і хліба, і піци, і рулетів.
Здобне тісто, приготовлене зі сметаною та дріжджами, виходить одночасно і смачним, і живильним.
Пропонований спосіб замісу здобного дріжджового тіста на сметані містить у своєму складі продукти, які ідеально поєднуються між собою. Завдяки цьому вироби з такого тіста не втрачають свіжості протягом кількох днів.
Щоб здобне дріжджове тісто на сметані справді вийшло чудовим, інгредієнти, що використовуються для нього, повинні мати приблизно однакову температуру.
Інгредієнти
- Сметана: 200 мл
- Вода кип'ячена: 100 мл
- Борошно: 500 г
- Яйце куряче: 1 шт.
- Цукор: 1 ст. ложка
- Сіль: 1 ч. ложка
- Сухі дріжджі: 10 г
Приготування
Для замісу тесту відмірюємо необхідну кількість продуктів. Борошно обов'язково просіюємо. Звертаємо увагу на дату виготовлення сухих дріжджів.
Беремо широку робочу миску. У неї засипаємо цукор та дріжджі.
Вміст миски заливаємо теплою кип'яченою водою, перемішуємо. Даємо складу з цукру та дріжджів на воді постояти в теплі 10 хвилин.
У дріжджову суміш кидаємо сіль, вбиваємо одне куряче яйце стандартного розміру.
Слідом до продуктів додаємо сметану. Кисломолочний продукт обов'язково має бути теплим, можна трохи сметану підігріти в мікрохвильовій пічці.
Скориставшись ручним віночком, інгредієнти перемішуємо до отримання однорідної рідини.
У суміш, що вийшла, невеликими частинами всипаємо просіяне борошно. Починаємо заміс тесту.
Тісто виходить м'яким, у міру пластичним. Збираємо тісто в грудку, яку перекладаємо в миску і ставимо в місце без протягів на годину або більше.
Тісто, що піднявся, кілька разів обминаємо, потім можна приступати до випічки. Приємного вам клопоту на кухні.