Пиріг з аґрусом

Готуємо пиріг з аґрусом. Мій рецепт для кислих сортів. В результаті вийде пісочний пиріг з кисло-солодкою ягідною начинкою та ніжним безе зверху.

Пироги з аґрусом не такі популярні, як, наприклад, з вишнею або полуницею. Але скромний аґрус є чудовою начинкою, корисною та смачною. Потрібно лише докласти небагато зусиль. Ягоди агрусу часто кислуваті, тому найкраще рішення – закарамелізіровать їх. Мій рецепт саме для кислих сортів. В результаті вийде пісочний пиріг з кисло-солодкою ягідною начинкою та ніжним безе зверху. Хочете спекти такий? Тоді приступимо.

Інгредієнти

  • Аґрус: 200-250 г (краще кислий)
  • Цукор: 230 г
  • Борошно: 250 г
  • Олія вершкове: 160 г
  • Яйце куряче: 2 шт.
  • Цукор ванільний: 10 г
  • Сіль: щіпка

Приготування

Вимірюємо необхідну кількість інгредієнтів.

Просіємо в глибоку миску борошно, додамо 150 г масла (його можна замінити маргарином, повністю або частково) і перетріть руками в крихту.

Всиплемо 60 грам цукру, пакетик ванільного цукру, сіль. Акуратно розіб'ємо яйця, жовтки додамо в тісто, а білки відправимо в холодильник. Замісимо м'яке тісто, вливши столову ложку холодної води.

Місити його багато не будемо – пісочне тісто не любить, коли його довго мнуть. Залишимо його в мисці, накривши плівкою і помістимо на холод приблизно на півгодини.

Підготуємо аґрус. Вимиємо його та ножицями обріжемо хвостики.

У сковороді розпустимо 10 грам олії, що залишилися, всиплемо туди 100 грам цукру і додамо столову ложку води. Нагріватимемо не середньому вогні, помішуючи. Їли агрус у вас солодкий, цукру візьміть менше.

Коли цукровий сироп забурхається, викладемо в нього аґрус і карамелізуватимемо його протягом 10 хвилин. Знімемо з вогню і дамо повністю охолонути.

Охолоджене тісто розподілимо формою, формуючи високі бортики. Дно припилемо крохмалем і викладемо остиглий аґрус. Якщо утворилося багато сиропу, його треба злити.

Пиріг відправимо в нагріту духовку на 35 хвилин. Поки випікається пиріг, дістанемо охолоджені білки і зб'ємо з цукром, що залишився, в міцну піну. Виймемо пиріг з духовки, викладемо зверху білкову масу і повернемо в духовку, випікаючи пиріг доти, доки безе не набуде красивого кремового відтінку. На це піде хвилин 5-7.\n

Готовому пирога потрібно дати злегка охолонути, щоб він «схопився» і начинка загуснула. Пиріг можна прикрасити свіжими ягодами аґрусу, листям м'яти або посипати цукровою пудрою. Смачний пиріг з кисло-солодкою смарагдовою начинкою та повітряним безе – відмінний варіант літньої випічки. Смачного!