Для домашніх пиріжків пропоную замісити тісто на сухих дріжджах. Процес замісу тіста не становить кулінарного клопоту, тому впорається кожна господиня. Звичний склад інгредієнтів для дріжджового тіста я доповнила картопляним крохмалем. Слід зазначити, що тісто для пиріжків із крохмалем вийшло повітряним, ніжним та м'яким. Таке тісто підійде для випікання пиріжків у духовці або на сковороді (з різними начинками). До речі, пироги на такому тесті також нікого не залишать привітними.
Кількість інгредієнтів розрахована приблизно на 10-12 пиріжків або один пиріг.
Інгредієнти
- Борошно пшеничне: 300-330 г (вищого ґатунку)
- Молоко: 200 мл
- Крохмаль картопляний: 30 г
- Яйце куряче: 1 шт.
- Цукор: 1 ч. ложка
- Сіль: 1 ч. ложка
- Сухі дріжджі: 1 ч. ложка (швидкодіючі)
- Олія рослинна: 40 мл
Приготування
Щоб замісити тісто для пиріжків із крохмалем, відміряємо необхідну кількість інгредієнтів. Молоко прогріваємо приблизно до 38-39 градусів.
Для замісу тіста підбираємо об'ємну миску. Просіюємо в неї борошно та картопляний крохмаль. Не ігноруйте процес просіювання, то тісто буде м'якшим, а сама випічка повітряною.
У муку|борошно| з крохмалем всипаємо цукровий пісок, сіль|соль| і швидкодіючі сухі дріжджі. Сипучі інгредієнти перемішуємо так, щоб у центрі борошняної суміші вийшла лійка.
У центр вирви розбиваємо куряче яйце.
Потім вливаємо в борошно прогріте молоко.
Додаємо до інгредієнтів олію.
Починаємо спочатку перемішувати інгредієнти в мисці, збираючи в грудку. Потім посипаємо робочу поверхню столу борошном і вивалюємо грудку тіста. Продовжуємо замішувати тісто на столі. Місимо не менше 5-7 хвилин. За потребою додаємо ще муки. Готове тісто дріжджове перекладаємо в миску, затягуємо харчовою плівкою і на годину ставимо в тепле місце. Тісто помітно підніметься.
З тіста ліпимо смачні пиріжки з улюбленою начинкою. Приємного для всіх апетиту!