Цільнозернові булочки з кунжутом

Пропоную поповнити свій щоденний раціон смачними цільнозерновими булочками з кунжутом. Виходять булочки м'якими, пишними, смачними, а головне корисними.

З цільнозернового борошна можна приготувати найрізноманітнішу корисну випічку. Пропоную поповнити свій щоденний раціон смачними булочками із цільнозернового борошна. Для замісу тесту знадобиться також звичне для більшості господинь пшеничне борошно. Обидва види борошна я використовувала в рівних кількостях (дозволяється варіювати). Верхівку булочок я оформила кунжутом. Виходять цільнозернові булочки з кунжутом м'якими, пишними, смачними, а головне корисними.

Інгредієнти

  • Борошно: 250 г (цільнозернове)
  • Борошно пшеничне: 250 г
  • Вода тепла: 350 мл
  • Дріжджі швидкодіючі сухі: 1 ч. ложка з верхом
  • Цукор: 1-2 ст. ложки
  • Сіль: 1 ч. ложка (за смаком)
  • Олія рослинна: 2,5 ст. ложки
  • Кунжут: 2 ст. ложки

Приготування

За списком відміряємо потрібну кількість інгредієнтів. Воду доведіть до температури 38 градусів. Можна для оформлення булочок використовувати тільки білий кунжут або чорний (на вашу думку), а також замінити його маком.

І пшеничне, і цільнозернове борошно пропускаємо через дрібне сито в глибоку миску.

Всипаємо до борошна цукор, сіль та сухі швидкодіючі дріжджі. Кількість цукру можна зменшити.

Сипучі інгредієнти добре перемішуємо між собою ложкою, роблячи в центрі борошняної суміші воронку.

У цю лійку вливаємо порцію олії без запаху.

Слідом за маслом у борошняну вирву вливаємо теплу воду.

Перемішуємо інгредієнти, збираючи в грудку, спочатку в мисці. Потім заміс тесту продовжуємо на столі. За потреби підсипаємо ще муки. На виході тісто має вийти гладким, еластичним і м'яким, не липнути до долонь.

Миску змащуємо трохи олією і перекладаємо до неї дріжджове тісто. Накриваємо миску рушником і прибираємо в тепле місце без протягів на 1:00. Ось так тісто побільшало.

Дріжджове тісто, що піднялося, обминаємо. Ділимо тісто на шматочки-колобки, з яких формуємо круглі булочки. Поверхню заготовок змочуємо водою та посипаємо кунжутом. Булочки викладаємо на лист, накриваємо рушником і тримаємо так хвилин 20 для вистоювання тіста.

Ставимо лист з булочками в розігріту до 190 градусів духовку на 25-30 хвилин. Орієнтуйтеся на властивості духовки. Булочки повинні підрум'янитися.

М'які рум'яні булочки з цільнозернового борошна готові, пригощайтеся. Усім приємного перекушування!