Домашні вареники можна приготувати з різними начинками. Перевагу, на мій погляд, хазяйки віддають картоплі. Я пропоную зробити вареники з картоплею та салом, які виходять дуже смачними та ситними. Картоплю будемо використовувати у сирому вигляді, а сало буде потрібно свіже. Кулінарні хитрощі цього рецепту допоможуть вам впоратися із завданням ліплення вареників з картоплею та салом на відмінно.
Інгредієнти
- Борошно пшеничне: 2,5 ст.
- Вода: 200 мл
- Яйце куряче: 1 шт.
- Картопля: 4 шт.
- Сало: 150 г (свіже)
- Сіль: 0,5 ч. ложки (+ для начинки за смаком)
- Чорний перець – мелений: за смаком
Приготування
Підготуємо вказані інгредієнти для вареників. Очищаємо картоплю. Сало має бути підмороженим, так його простіше подрібнюватиме.
У миску просіюємо борошно. Всипаємо до неї сіль. Розбиваємо в муку яйце і вливаємо охолоджену кип'ячену воду.
Замішуємо для вареників тісто, яке на виході має бути еластичним. Тісто кладемо в мішечок і на 15 хвилин прибираємо в холодильник.
Картоплю нарізаємо шматками і пропускаємо через м'ясорубку. Рекомендую відразу покласти в миску шматок марлі, складений у 4 шари. За допомогою марлі віджимаємо добре подрібнену картоплю.
Підморожене сало нарізаємо шматочками і прокручуємо через м'ясорубку.
Прокручену картоплю із салом на смак солимо, перчимо. Ретельно перемішуємо. Начинка для вареників готова.
Тісто ділимо на 3-4 шматки. Кожен шматок тіста розгортаємо в тонкий пласт (2 мм). За допомогою кільця сервіровки вирізаємо круглі заготовки для вареників.
На заготовки поміщаємо по повній чайній ложці начинки з картоплі та сала. Скріплюємо щільно краї, формуючи вареник. Ліпимо так інші вареники.
Частину вареників можна одразу відварити. Закидаємо в киплячу присолену воду з додаванням лаврового листа. Варимо після закипання 8-10 хвилин, зменшивши нагрівання плити. Вареники, що залишилися, можна заморозити «про запас».
Відразу готові вареники подаємо на стіл із улюбленим соусом. Смачного!