Зварити смачний борщ можна на м'ясному бульйоні із яловичини, свинини, індички чи курки. Якщо часу на варіння насиченого бульйону немає, можна взяти для приготування борщу тушонку. Пропоную зробити до обіду борщ із свіжої капусти з тушонкою, виходить який дуже ситним та апетитним.
Для рецепту борщу я заздалегідь відварила буряки (30 хвилин після закипання води).
Інгредієнти
- Тушонка: 250 г
- Картопля: 3 шт.
- Капуста білокачанна: 300 г
- Морква: 1 шт.
- Цибуля ріпчаста: 1 шт.
- Буряк варений: 1 шт.
- Олія рослинна: 2 ст. ложки
- Паста томатна: 1 ст. ложка
- Вода: 2 л
- Сіль за смаком
- Чорний перець – мелений: за смаком
- Лист лавровий: 1 шт.
- Петрушка: 3-4 гілочки
- Оцет 9%: 1 ч. ложка
Приготування
Щоб зварити борщ із тушонкою, підготуємо інгредієнти за списком. Очищаємо овочі. Зелень промиваємо. Кип'ятимо у каструлі воду.
Картоплю нарізаємо брусками і перекладаємо в киплячу воду. Доводимо до кипіння.
Варимо картоплю 5 хвилин, за цей час шаткуємо тонкими смужками капусту. Заготівлю з капусти переправляємо у каструлю. Варимо разом інгредієнти 15 хвилин.
Натираємо морквину, цибулю нарізаємо шматочками. Перекладаємо овочі в розігріту олію на сковороду. Періодично перемішуючи, пасеруємо цибулю з морквою 5 хвилин.
До овочів додаємо томатну пасту. Вливаємо з каструлі пару столових ложок води. Перемішуємо, томимо 3 хвилини.
Заготівлю з обсмажених овочів додаємо в каструлю. Перемішуємо, потім викладаємо тушонку. Варимо борщ далі за 10 хвилин.
Натираємо варений буряк і додаємо їх у каструлю. Вливаємо чайну ложку оцту для насиченого кольору. Продовжуємо варити ще 5 хвилин.
Наприкінці приготування пробуємо борщ на смак, солимо і перчимо, скільки потрібно. Додаємо нарізану петрушку та лавровий листок.
Каструлю накриваємо кришкою і даємо борщу з тушонкою настоятися 10 хвилин. Розливаємо борщ у тарілки, додаємо ложку сметани у кожну порцію та подаємо до столу. Всім смачного!