Дріжджове тісто як пух на пиріжки

Пропонований покроковий рецепт дріжджового тіста як пух на пиріжки дозволить вам зробити пишні, смачні, легкі, як пір'їни, вироби з різноманітними начинками.

Мрія багатьох господарок-початківців і кулінарів — зробити ідеальне тісто на дріжджах для пиріжків. Здавалося б, процес замісу тіста для випікання простий і доступний. Але є досить багато обґрунтованих причин, щоб тісто розчарувало вас, це і не зовсім свіжі дріжджі, і занадто гаряче молоко або вода. Одним словом, якщо ваше тісто не підійшло, то випічка не вийде повітряною та смачною, і навіть найзахопливіша начинка не врятує ситуацію.

Щоб навіть з першої спроби вийшла смачна випічка, пропоную вам зробити дріжджове тісто як пух на пиріжки, яким я періодично користуюся.

Пропонований покроковий рецепт дріжджового тіста як пух на пиріжки дозволить вам зробити пишні, смачні, легкі, як пір'їни, вироби з різноманітними начинками.

Інгредієнти

  • Молоко пастеризоване: 200 мл
  • Дріжджі швидкодіючі сухі: 10 г
  • Борошно пшеничне: 480 г
  • Олія соняшникова: 100 г
  • Сіль: 1 ч. ложка
  • Цукор: від 1 до 3 ст. ложок (залежно від начинки)

Приготування

Для замішування дріжджового тіста відміряємо необхідну кількість інгредієнтів. Молоко прогріваємо приблизно до 38 градусів на плиті або в мікрохвильовій печі. Якщо температура перевищуватиме 40 градусів, то дріжджі в результаті зваряться, і тісто вже не підніметься.

Підігріте молоко виливаємо у робочу миску, засипаємо цукровий пісок. Його кількість залежить від використовуваної для пиріжків начинки. Для несолодкого наповнювача достатньо однієї столової ложки. Для пиріжків із ягодами, сиром або іншими десертними варіантами варто збільшити кількість солодкого продукту до трьох столових ложок. Також у миску додаємо дріжджі.

Доповнюємо інгредієнти половиною склянки борошна, попередньо її просіявши. Все добре перемішуємо до одержання рідкого тіста.

Щоб дріжджі почали діяти, прибираємо миску в тепло. Буквально через 10-15 хвилин над поверхнею з'явиться світло-сіра піна.

Далі близько 80% пшеничного борошна, що залишилося пропускаємо в об'ємну миску через дрібне сито. Змішуємо борошно із сіллю.

Дріжджову молочну суміш виливаємо в муку.

Додаємо олію.

Починаємо заміс тесту, по необхідності підсипаючи ще муки. Не перевантажуйте тісто зайвим борошном, воно повинно бути легким, м'яким і повітряним.

Миску з тістом затягуємо плівкою або накриваємо тканиною, яка не пропускає повітря.

На підйом тесту потрібно від 40 до 70 хвилин, час залежить від якості сухих дріжджів.

Тісто, що вийшло, пару разів обминаємо і ділимо на шматочки. Можна приступати до випікання пиріжків!