Пироги із зеленою цибулею та яйцем із дріжджового тіста.

Смак варених курячих яєць чудово поєднується зі смаком зеленої цибулі, тому це поєднання використовують не тільки в салатах, а й у начинках. Пироги та пиріжки із зеленою цибулею та яйцем готують із прісного бездрожжевого тіста, листкового або заливного тіста.

Смак варених курячих яєць чудово поєднується зі смаком зеленої цибулі, тому це поєднання використовують не тільки в салатах, а й у начинках. Пироги та пиріжки із зеленою цибулею та яйцем готують із прісного бездрожжевого тіста, листкового або заливного тіста. Але найсмачнішими вони виходять із дріжджового тіста. Для його приготування не обов'язково використовувати молоко та курячі яйця. Пишне тісто можна замісити простим безопарним способом з борошна, сухих дріжджів, теплої води, олії, цукру та солі. З невеликої кількості тіста можна приготувати один великий пиріг із зеленою цибулею та яйцем або 2 невеликих пирога. Курячі яйця просто відварюємо. Щоб у зеленої цибулі прибрати різкий смак, її дрібно нарізаємо і трохи обсмажуємо в олії.

Інгредієнти

  • Борошно (вищий сорт): 420 грам
  • Сухі дріжджі: 1 столова ложка
  • Яйце куряче: 6 штук
  • Цибуля зелена: 2 великі пучки
  • Олія рослинна: 6 столових ложок
  • Цукор: 1 чайна ложка (без гірки)
  • Сіль за смаком

Приготування

Борошно просіюємо та засипаємо в миску. Додаємо дріжджі, сіль (1 ч. л. без гірки), цукор і перемішуємо.

Для приготування дріжджового тіста використовуємо теплу воду. Тісто з нею швидко піднімається. За температурою вона має бути близько 40 градусів (як парне молоко). Заміряємо воду мірною склянкою, вливаємо в миску і додаємо олію (2 ст. л.).

Перемішуємо рідину з мукою спочатку ложкою, потім рукою. Місимо тісто близько 7 хвилин. Воно має вийти щільним та липким. Миску накриваємо кухонним рушником і ставимо біля батареї. У теплому місці тісто підніметься за годину.

Поки підходить тісто, курячі яйця (5 шт.) промиваємо, заливаємо водою та варимо близько 8 хвилин. Охолоджуємо в крижаній воді та очищаємо. Зелену цибулю добре промиваємо під проточною водою, дрібно нарізаємо та відправляємо в олію (4 ст. л.) у сковороду. Ставимо на середній вогонь і смажимо зелену цибулю, помішуючи, близько 3 хвилин. Він трохи зменшиться в обсязі та набуде м'якого смаку.

Поки смажиться цибуля, підготовлені яйця нарізаємо не дуже крупно та викладаємо у миску. Гарячу зелену цибулю в олії відразу відправляємо в яйця і перемішуємо. Солимо таку начинку дуже акуратно. Спочатку додаємо невелику дрібку солі, перемішуємо і пробуємо. Якщо мало, то додаємо ще трохи солі.

Через 1 годину дріжджове ароматне тісто має збільшитись у кілька разів.

Викладаємо тісто на поверхню з борошном, ділимо ножем на 2 однакові частини та округляємо руками. Якщо готуємо 1 великий закритий пиріг, тісто ділимо на 2 нерівні частини. Більшість піде на низ пирога, а менша частина на верх.

Розгортаємо 1 кулю качалкою в прямокутник (не дуже тонкий) і на його половину викладаємо частину яєчної начинки. Відступаємо від країв.

Закриваємо 2 половиною тесту ароматну начинку. Нижній шар підтягуємо та скріплюємо пальцями на верхньому шарі. Посередині формуємо отвір. У такому вигляді начинка по краях буде закрита і при запіканні вона не вийде назовні.

За таким принципом готуємо другий пиріг. Перекладаємо їх у невеликі дві форми (змащуємо попередньо маслом) або на 1 велике деко і даємо постояти близько 15 хвилин. Потім яйце, що залишилося, збиваємо в мисці виделкою і змащуємо їм пироги. Відправляємо до духовки на 40-50 хвилин. Духовку заздалегідь ставимо на 190 градусів.

Як тільки пироги покриються гарною ароматною скоринкою, виймаємо їх і трохи остуджуємо.

Готові теплі пироги із зеленою цибулею та яйцем нарізаємо на шматочки і подаємо на обід чи вечерю до гарячих супів. Вони чудово підійдуть із гарячим солодким чаєм на сніданок.