Смачна випічка – самса – готується, як правило, з м'ясною начинкою. Я пропоную альтернативний варіант – зробити самсу з капустяною начинкою. Виходить така самса ситною та апетитною. Тісто я використала вже готове, заморожене. Напівфабрикат необхідно заздалегідь розморозити до м'якого стану. Ось покроковий рецепт самси з капустою із листкового дріжджового тіста, який, сподіваюся, вам обов'язково сподобається.
Інгредієнти
- Тісто листкове: 500 г (дріжджове)
- Капуста білокачанна: 400 г
- Цибуля ріпчаста: 1 шт.
- Олія рослинна: 3 ст. ложки
- Сіль за смаком
- Чорний перець – мелений: за смаком
- Жовток яєчний: 1 шт.
- Кунжут: 1 ст. ложка
- Борошно пшеничне: 1 ч. ложка (для розкочування)
- Цибуля зелена: 4-5 пір'я
Приготування
Підготуємо інгредієнти для рецепту. З капусти знімаємо верхні листи. Очищаємо цибулю. Тісто розморожуємо за кімнатної температури.
Цибулю нарізаємо дрібними шматочками. На сковороді розігріваємо олію. Викладаємо нарізку з цибулі та пасеруємо, періодично перемішуючи, пару хвилин.
До обсмаженої цибулі додаємо тонко нашатковану капусту. Склад начинки солимо за смаком та перчимо.
Капусту з цибулею обсмажуємо на середньому вогні до м'якості. В кінці приготування додаємо до капусти подрібнену зелену цибулю. Перемішуємо. Готову начинку для самси остудити.
Розморожений пласт тіста скручуємо у формі рулету. Рулет із тіста нарізаємо рівними шматочками завтовшки 3 см. У мене вийшло 7 штук.
Кожен шматочок притискаємо долонею в коржики.
А тепер коржі розкочуємо у круглі заготовки (приблизний діаметр 12 см).
На кожну заготовку поміщаємо по столовій ложці капустяної начинки. Скріплюємо краї заготовки у формі трикутника.
Самсу викладаємо на лист, який найкраще застелити пергаментом. Жовток з'єднуємо з 3-4 краплями води та збиваємо. Змащуємо самсу жовтком і посипаємо кунжутом (чорним чи білим).
Завантажуємо лист з самсою в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
Соковита самса з капустою із листкового тіста готова. Всім смачного!