Яких тільки смакот і солодощів сьогодні не зустрінеш на продуктових полицях! Але домашня випічка залишається найулюбленішою і віддається перевагам багатьом обивателям. Апетитні печені пиріжки займають особливу кулінарну нішу серед домашнього куховарства. Пропонуємо вам зробити дріжджове тісто та приготувати смачні пиріжки з капустяною начинкою. Такі пиріжки – чудовий варіант для ситного перекушування!
Інгредієнти для тесту
- Борошно пшеничне: 3,5 ст.
- Молоко: 1 ст.
- Олія рослинна: 40 мл
- Цукор: 2,5 ч. ложки
- Сіль: 1 ч. ложка
- Дріжджі швидкодіючі сухі: 1,5 ч. ложки
Інгредієнти для начинки
- Капуста білокачанна: 500 г
- Морква: 1 шт.
- Цибуля ріпчаста: 1 шт.
- Олія рослинна: 30 мл
- Сіль за смаком
- Спеції мелені: за смаком
Додаткові інгредієнти
- Яйце куряче: 1 шт. (для змащення)
Приготування
Для випікання в духовці домашніх пиріжків з капустою відміряємо у пропонованій кількості продукти. Молоко має бути теплим (приблизна температура 37 градусів).
Зробимо опару для тіста. Миску заповнюємо теплим молоком. Кидаємо в нього сухі дріжджі та весь цукровий пісок. Підсипаємо пару супових ложок борошна. Перемішуємо. Миску із вмістом прибираємо в місце, де тепло і немає протягу, на 10 або 15 хвилин.
Опара готова, продовжуємо.
У дріжджову масу вливаємо вказану порцію олії, кидаємо сіль. Перемішуємо знову.
Починаємо в опару додавати муку, пропускаючи її в миску через дрібне сито.
Замішуємо для наших капустяних пиріжків тісто. Комок тіста, що вийшов, кладемо в миску, дно і стінки якої трохи змащуємо маслом.
Повертаємо миску вже з тестом у місце, де «підходила» опара (у тепло). Поки готуватимемо начинку, тісто «підросте».
Шинкуємо для начинки тонко капусту. Моркву натираємо. Цибулину ріжемо дрібними скибочками.
Нарізку для начинки відправляємо на сковороду у прогріту олію. Солимо, присмачуємо спеціями. Перемішуємо.
Томимо капусту до готовності всіх інгредієнтів. При необхідності можна влити в сковороду трохи кип'яченої води. Приготовлену капустяну начинку остудити.
І тісто, і начинка для пиріжків готові. Можна приступати до формування. Тісто ділимо на частини-шматочки, які катаємо в коржики-заготівлі.
Розподіляємо капустяну начинку по коржах-заготовках.
Защеплюємо краї заготовок, ховаючи начинку з капусти усередині. Укладаємо пиріжки з капустою на лист так, щоб «шов» був знизу. Кожен пиріжок змащуємо яєчною масою збитої.
У гарячій духовці (180 градусів) пиріжки тримаємо 35 або 40 хвилин.
Домашні пиріжки з соковитою капустяною начинкою готові! Частуйтесь!