Якщо ви любите такий популярний суп, як щі, то рекомендую в сезон овочів зробити заготівлю в банках на зиму. Домашні щі з томатною пастою на зиму в банках обов'язково стануть у нагоді для приготування ситної першої страви. Потрібно тільки відварити картоплю в м'ясному бульйоні (або просте у воді, якщо ви бажаєте пісний варіант страви), додати баночку заготовки і відварити до готовності.
Із запропонованої кількості інгредієнтів виходить 2 баночки об'ємом 0,5 л. Скляну тару обов'язково простерилізуйте, прокип'ятіть кришки для закрутки.
Інгредієнти
- Капуста білокачанна: 500 г
- Цибуля ріпчаста: 100 г
- Морква: 100 г
- Солодкий болгарський перець: 120 г
- Помідори: 200 г
- Паста томатна: 40 г
- Олія рослинна: 100 мл
- Вода: 100 мл
- Оцет 9%: 40 мл
- Сіль: 5 г
- Цукровий пісок: 20 г
- Чорний перець – мелений: за смаком
Приготування
Візьмемо потрібні інгредієнти за списком. Овочі очищаємо.
Свіжу білокачанну капусту тонко нарізаємо.
Подрібнюємо морквину за допомогою великої тертки. Цибулю нарізаємо у формі півкілець або чверть кільцями.
На черзі – солодкий болгарський перець. Для заготівлі подрібнюємо смужками. У помідорів зрізаємо місце, в якому росла плодоніжка, і нарізаємо великими кубиками.
У каструлю вливаємо олію. Овочі розподіляємо в каструлі шарами: спочатку цибульна нарізка, потім нашаткована капута, потім викладаємо моркву та перець, завершальний шар – з помідорів.
До овочевого складу вливаємо воду. Всипаємо цукровий пісок та сіль. Кладемо порцію томатної пасти.
Встановлюємо малий нагрів плити. Томимо овочевий вміст у каструлі 20 хвилин. Перемішувати не потрібно.
Через цей час овочі вже перемішуємо і гасимо 30 хвилин. Наприкінці приготування вливаємо оцет і перчимо до смаку.
Заготівлю для щей з томатною пастою перекладаємо в стерилізовані банки.
Банки закриваємо кришками. Перевертаємо банки вгору дном і накриваємо ковдрою (пледом). Повністю остуджуємо заготівлю.
Зберігати заготівлю для щей з томатною пастою рекомендується в прохолодному місці. Смачних вам щей!